For one weekend only, here’s where you can immerse yourself in a world of international wine
For one weekend only, here’s where you can immerse yourself in a world of international...

Sarah Gill

Supper Club: Fearne Cotton’s fried asparagus and courgette chip salad
Supper Club: Fearne Cotton’s fried asparagus and courgette chip salad

Meg Walker

Everything you need to know about IMAGE PwC Businesswoman of the Year Awards 2023
Everything you need to know about IMAGE PwC Businesswoman of the Year Awards 2023

IMAGE

Want to reduce your energy bills? A guide to retrofitting options from quantity surveyor Patricia Power
Want to reduce your energy bills? A guide to retrofitting options from quantity surveyor Patricia...

Megan Burns

Take a tour of Made.com founder’s chic London pad
Take a tour of Made.com founder’s chic London pad

IMAGE Interiors & Living

Member competition: WIN an interior design consultation with Staunton Henderson
Member competition: WIN an interior design consultation with Staunton Henderson

IMAGE

The finest Irish chocolates and flowers to spoil your other half with this Valentine’s Day
The finest Irish chocolates and flowers to spoil your other half with this Valentine’s Day

Sarah Gill

What actually consitutes self-care when you’re a mother
What actually consitutes self-care when you’re a mother

Sophie White

February 02: Today’s top stories in 60 seconds
February 02: Today’s top stories in 60 seconds

Sarah Gill

How to declutter your life: the delusion of the ‘spring clean’
How to declutter your life: the delusion of the ‘spring clean’

Esther O'Moore Donohoe

Image / Living / Interiors

This Galway canal house gets a bright and modern renovation


By Lauren Heskin
18th Apr 2021
This Galway canal house gets a bright and modern renovation

A 1930s terrace is completely transformed into an urban idyll with a stepped extension towards its adjacent canal.

There is a historic tendency in Ireland, especially along the aptly-named Wild Atlantic Way, to create homes that hunker down and shelter its occupants from rushing waters and whipping winds. Thankfully, we’re gradually returning from whence we came, drawn back down to the water’s edge and its gurgling ebb and flow. That return was the challenge set to LiD Architects in extending this Galway canal house.

The original footprint was a dark 1930s terrace and a concrete wall separated the house from the adjacent waterway. “The client required additional social spaces and a new kitchen, but really it was about reorientating the entire house towards the canal,” says LiD’s Dougal Sheridan.

blank
Photo: Brian Cregan for LiD Architecture

Removing the entire back wall of the original home and placing a “telescopic” extension was only the beginning. “We also excavated down, re-adjusting the spatial approach so the new building would become a set of platforms weaving down towards the canal,” explains Dougal.

Two large windows were placed into the back wall, one indoor and one outdoor, and each level is designed to draw the eye to the waters beyond. “The steps create a visual connection, even from the existing building, through the extension, to the canal.” The resulting low-lying building feels like it’s flowing directly into the canal itself. “The client wanted that connection to the water, but I don’t think they anticipated we’d get quite that close,” he laughs.

blank
Photo: Brian Cregan for LiD Architecture

The nature of the excavation meant that a number of the existing walls had to become retaining or party walls, but rather than fight this industrial element, both architect and client embraced it, leaving the in-situ concrete exposed throughout. “It’s the language of civil engineering, rather than domestic construction,” explains Dougal, “and we really liked the idea of relating the build to the water architecture and infrastructure of the canal.”

The robustness of the concrete, in walls, ceilings and surfaces, gives the new space a sense of solidity and, oddly, of comfort. Warmed by the red brick flooring and sequins of sunshine as they dance off the canal outside, the extension spaces feel at once airy and snug.


Photo: Brian Cregan for LiD Architecture

The roof continues the angular concrete lines, enclosing a living roof. The textured planting creates a visual from the upper levels of a garden sloping into the canal beyond, almost completely hiding the extension from view. “It also adds to the strength of the building beneath it,” says Dougal.


Photo: Brian Cregan for LiD Architecture

The red brick floor delineates the beginning of the new build at the edge of the original house and is carried right through the extension and courtyard. “Part of the brief was to develop a social area, without it becoming one big cavernous space and we wanted to incorporate the courtyard into that,” he continues. “So just like the bi-fold doors in the kitchen open up completely, the continuation of the red brick makes the indoor and outdoor spaces ambiguous.” Even the hob, placed on the central kitchen island and set in concrete, can be accessed from either side of the counter to create an indoor-outdoor kitchen.


Photo: Brian Cregan for LiD Architecture

It might be considered a risk to include such a large outdoor area in an Irish climate but it’s something LiD has always been interested in. As Dougal insists, “it’s all about how to orientate it”. A six-foot concrete overhang with a floating window allows light to pour in and an outdoor fireplace completely blurs the distinction between the two spaces. “It’s really very protected.”

Creating these separate yet connected spaces was another element of the brief. “As is often the case with extended family configurations, you want areas where people can gather together in privacy, while also being aware of others in the house. It’s creating intimate spaces of scale in a larger social space.” None of the rooms here are large in scale, but each is visually linked to both the canal and the other sub spaces.


Photo: Brian Cregan for LiD Architecture

While the requirement was to create a social family home, the new space completely reverses the building’s orientation back towards the waterway, which occupies so much of the city’s space and history. As Dougal emphasises, “The design of the extension is quite specific, it comes out of the location and the orientation of what it is to be in Galway.”

Featured photo: Brian Cregan for LiD Architecture.