Marianne Smyth on her life in loves, from art to sandals
Marianne Smyth on her life in loves, from art to sandals

Marianne Smyth

‘The saddest, loneliest thing’: Jessie J on her solo fertility journey and the isolation of miscarriage
‘The saddest, loneliest thing’: Jessie J on her solo fertility journey and the isolation of...

Sarah Finnan

The menopause beauty toolkit to know
The menopause beauty toolkit to know

Melanie Morris

8 creative tile ideas that will elevate any room in your house
8 creative tile ideas that will elevate any room in your house

Megan Burns

Even ‘Euphoria’ star Maude Apatow has an embarrassing dad
Even ‘Euphoria’ star Maude Apatow has an embarrassing dad

Sarah Finnan

We’re all sick of working out at home, but this YouTube ballet workout makes a great change
We’re all sick of working out at home, but this YouTube ballet workout makes a...

Erin Lindsay

Midweek vegan: peanut avocado brown rice crunch bowl
Midweek vegan: peanut avocado brown rice crunch bowl

Meg Walker

Career Break: Three women tell their (very different) stories about taking time from work
Career Break: Three women tell their (very different) stories about taking time from work

Erin Lindsay

My ravenous consumption of ‘What I Eat in a Day’ videos was fuelled by disordered eating
My ravenous consumption of ‘What I Eat in a Day’ videos was fuelled by disordered...

IMAGE

‘Flow Fest’: The ultimate wellness festival coming to Dublin
‘Flow Fest’: The ultimate wellness festival coming to Dublin

IMAGE

Image / Living / Interiors

Light was an issue in this old Co Dublin home, but a stylish extension means it now pours in from all sides


By Megan Burns
02nd Sep 2021
Light was an issue in this old Co Dublin home, but a stylish extension means it now pours in from all sides

This former Glebe house is a protected structure, so the design had to be sensitive while still tackling the problems its owners had.

It’s easy to see the appeal of living in a beautiful old home. This former Glebe house in Co Dublin has enviable features like sash windows and high ceilings, but its owners found that the kitchen was small and dark, not designed for modern living. 

They enlisted DUA to help remedy the problem. Their creative director Darragh Breathnach, explains that one of the main issues was a lean-to storeroom at the back of the house. “This blocked access to the exterior courtyard from the kitchen and dining area, stopped natural light from entering the kitchen, and also meant there was also no visual connection between the kitchen and courtyard.”

Dublin extension

The homeowners also wanted to create a dining area and lounge that felt bright and connected to the garden, as well as bring more light into other parts of the house.

DUA’s design involved removing the lean-to, which allowed light into the kitchen and hallway. An sunken extension houses a bright dining and living area, contained by a charred timber structure that acts as a bridge between indoor and outdoor. A glass rooflight runs along the point where the extension meets the existing house, marking the transition and bringing light deep into the plan.

As the house was a protected structure, this meant extra steps had to be taken. Darragh explains that “We needed to go through a planning process where detailed drawings and a conservation method statement were required. This added approximately a year to the length of the project.” 

“Contemporary materials were used in the new extension, so as there would be a clear divide between old and new,” he adds. “We also added a huge eaves window rooflight at the junction of the two buildings to further enable to two buildings to be read separately.”

Dublin extension

Because light was particularly important to this project, Darragh explains that they undertook light studies to ensure that the natural light was reaching the right spaces at the right times of day. 

“The large eaves window at the junction of the two buildings brings light deep into the kitchen and hall spaces, which didn’t get any natural daylight previously. The dining room and outdoor dining area were located on the west side to make the most of the evening light.

“A pergola and overhangs were utilised on the west facade also to reduce overheating in the summer months, while the window on the south is set back behind the timber fins so as not to be seen on the outside and to filter light and shadows through to the sunroom hidden behind.”

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

The photos of this home show the proof of the success of this project. Bright and airy, it’s a space where you could happily observe the light and shadows travel around the house all day. 

Darragh is pleased with the effect. “Shadows illustrate the passing of time like a large sundial on the inside. I also love how the charred timber reflects the dark woods surrounding the house on the exterior.” 

Photography: Aisling McCoy