‘My period cycle dominated my life, but then I started acupuncture’
‘My period cycle dominated my life, but then I started acupuncture’

Louise O Sullivan

Meet Dennis Lawless, the winner of the 2024 River Island NCAD Fashion Design Bursary
Meet Dennis Lawless, the winner of the 2024 River Island NCAD Fashion Design Bursary

Ruth O'Connor

Are we really having less sex?
Are we really having less sex?

Kate Demolder

Irish Design Spotlight: Ceadogán Rugmakers
Irish Design Spotlight: Ceadogán Rugmakers

Sarah Finnan

Almost 25% of six-year-olds have a smartphone
Almost 25% of six-year-olds have a smartphone

IMAGE

Schedule some self-care: 5 surprising signs you’re stressed
Schedule some self-care: 5 surprising signs you’re stressed

Jennifer McShane

Team IMAGE on their drink of the summer
Team IMAGE on their drink of the summer

Sarah Gill

What to bake this weekend: Glazed French peach tart
What to bake this weekend: Glazed French peach tart

Sarah Finnan

Garden designer Nicola Haines shares how to create an urban oasis that is good for you and the environment
Garden designer Nicola Haines shares how to create an urban oasis that is good for...

Megan Burns

Simone Rocha on the heady days of teenage discos
Simone Rocha on the heady days of teenage discos

Simone Rocha

Inside this stunning apartment in a listed Georgian townhouse

Inside this stunning apartment in a listed Georgian townhouse


by Lauren Heskin
04th Feb 2024

A two-storey apartment has been carefully restored by international architecture and design studio Red Deer.

Brought on to redesign a two-storey apartment in London’s Marylebone, the Red Deer architecture team admit it was empty and in slight disrepair upon first viewing. The floors were carpeted, there was a mishmash of cheap 1990s light fittings and the kitchen dated back to the 1970s. But the bones of the grade-II listed building were there, just waiting to be awoken from beneath a grubby late-20th-century iteration.

Built around 1774, the building had undergone a number of changes since then, resulting in a mix of influences, from the Jacobean mouldings and ornate neo-classical plasterwork to the huge industrial-style windows. Rather than prioritise one era over another, the Red Deer team decided to use this eclectic set of influences as an “approach for the design as a whole”.

However, before they could begin to work on restoration, the layout needed to be reconfigured. “The kitchen area was in an ancillary outhouse looking out onto the terrace to the west and felt like an appendix of sorts and completely severed from the living area,” the Red Deer team explains. They decided to move the kitchen into the central space and convert the original room into an ensuite for the master bedroom.

Now, an open-plan living, dining and kitchen space, as well as the master bedroom with its ensuite and entrance to the terrace sit on the ground floor, while upstairs is a second bedroom.

From there, restoration could begin and as well as working on existing historical elements, the team also sourced period fireplaces and reclaimed Douglas fir floorboards. Most of the lighting was reclaimed and sourced online from sites like Vinterior, Pamono or 1st Dibs. The team confess that the interior design approach resembled that of “a magpie in a reclamation yard more than anything else!”

While working with a simple colour palette to let “form and fixtures do the talking”, Red Deer also felt that the ceiling was too intricately beautiful to simply paint it white. Deciding on a pale grey, it not only accentuates the details but also highlights the apartment’s soaring volumes.

The kitchen, now moved into the centre of the space, is framed by a curved alcove that Red Deer added. “This was added to help frame the units further and provide a second axis to the kitchen and living areas.”

When it came to the interior design, it was hugely influenced by the owner, who brought a huge amount of inspiration into the design aesthetic, as well as all her own furniture and a vast collection of art.

In all, the project took 17 months to complete, though quite a lot of that time was caught up in Listed Building Consent applications. Now, the apartment adds its own patina of 21st-century living to the 350-year-old building, though always with a magpie-like eye, accentuating the best of all of the building’s design history.

All imagery by Billy Bolton

This article was originally published in November 2021.