Finally, scientific proof that Prince Harry and Meghan Markle were subject to an online hate campaign
Finally, scientific proof that Prince Harry and Meghan Markle were subject to an online hate...

Sarah Finnan

The transformative power of changing your hair
The transformative power of changing your hair

IMAGE

Step off the hamster wheel of dieting: an in-depth guide to intuitive eating
Step off the hamster wheel of dieting: an in-depth guide to intuitive eating

Melanie Morris

Pelvic pain: ‘Forced to get treatment in a maternity hospital, knowing you may be infertile, is soul destroying’
Pelvic pain: ‘Forced to get treatment in a maternity hospital, knowing you may be infertile,...

Kate Brayden

Marianne Smyth on her life in loves, from art to sandals
Marianne Smyth on her life in loves, from art to sandals

Marianne Smyth

‘The saddest, loneliest thing’: Jessie J on her solo fertility journey and the isolation of miscarriage
‘The saddest, loneliest thing’: Jessie J on her solo fertility journey and the isolation of...

Sarah Finnan

The menopause beauty toolkit to know
The menopause beauty toolkit to know

Melanie Morris

8 creative tile ideas that will elevate any room in your house
8 creative tile ideas that will elevate any room in your house

Megan Burns

Even ‘Euphoria’ star Maude Apatow has an embarrassing dad
Even ‘Euphoria’ star Maude Apatow has an embarrassing dad

Sarah Finnan

We’re all sick of working out at home, but this YouTube ballet workout makes a great change
We’re all sick of working out at home, but this YouTube ballet workout makes a...

Erin Lindsay

This Clontarf home has been transformed with a spacious extension full of delicately dappled light
Image / Living / Interiors

Photo: Aisling McCoy

This Clontarf home has been transformed with a spacious extension full of delicately dappled light


by Megan Burns
12th Aug 2021

The design by Architectural Farm turned a 1950s home with many small rooms into a series of calm, connected spaces.

This Dublin semi-d suffered from many of the same problems that afflict so many Irish homes. Built in an era where people lived differently than we do now, its layout felt all wrong for modern family life.

Shane Cotter of Architectural Farm explains how the practice re-envisaged this home by creating a continuous twisting brick ribbon wrapping around and supporting the original structure. A new open-plan kitchen, dining and a sunken living area was created on the ground floor, as well as a new master bedroom and en suite on the first floor. 

One of the main issues with the house, he explains, was work that had been done to the home by previous owners. “There were a series of extensions that had been added over time, which resulted in quite a large footprint, but this was made up of a series of small, pokey spaces. None of the living spaces really connected with the large wedge shaped garden to the rear.”

The homeowners weren’t too prescriptive about the overall design, simply asking for a generous kitchen and living space, and an extra bedroom. “How that was achieved and how that felt was very much left open and teased out in our discussion with them during the design development.”

Given this creative freedom, the practice came up with a design that first removed the existing extensions, retaining most of the original rooms. The main aspect of the new extension is a large double-height space with perforated brick screens, drawing dappled daylight deep into the heart of the house. 

Dublin extension

Shane explains that because work done to the house over the years had removed any clear character or features from the period it was built, “it freed our hand to be bold with the new interventions”.

blank

They were interested in how the new extension could interact with the large, wedge-shaped rear garden, especially the afternoon light it received.

The brick structure not only adds warmth, its perforated sections create dappled light, softening harsh sunlight, with effects that change throughout the year, while the brick also adds privacy to these largely glazed spaces.

Shane explains that the brick also “guides and orientates you as the house slowly reveals itself, from a glimpse of the first floor screen on approaching the house and, once passing through the deep brick threshold to the intimacy of the entrance hall, another perforated brick screen delays your journey to the main living space.”

Dublin extension

Overall, they kept the palette of materials pared-back: concrete, brick and timber. With such simplicity, attention to detail becomes paramount. “There was a huge amount of time invested by ourselves, the client, the builder and subcontractors in considering and refining the junctions of all these materials, which we think really paid off in the end in creating a calm space,” Shane says. 

The result is a serene space that feels substantial, almost protective of its inhabitants. “There is a quietness and calm to the main space which is really lovely,” Shane says, “which I’m not sure we could have achieved without the attention to detail by everyone involved.”

Photography: Aisling McCoy

blank
blank
blank
blank
blank
Dublin extension
Dublin extension
Dublin extension
Dublin extension
Dublin extension
blank
blank